Çaresizlikleri karşısında üç maymunu oynayan insanların hikâyesi bu…
Sinemada görüntü estetiği için “an”ların dilinden faydalanma algısının ülkemizdeki belki de en popüler temsilcisi Nuri Bilge Ceylan’ın yine aynı kurallarla oyuna dahil ettiği yeni filmi huzurlarınızda.
Algılarımızın zevkine sunduğu hikâyesinin çok özgün bir yapısı bulunmasa da anlatım sadeliği ve mesajların pekiştirilmesi için çok emek harcandığı zorlanmadan anlaşılan ve dokunabileceğiniz hissi veren fotoğraf kareleri, daha doğrusu “an”lar, filmi bir Nuri Bilge Ceylan filmi yapmaya yetmiş. Bahsedilmesi gereken ve duvara asmayı bile düşünebileceğiniz öyle anlar var ki tarifsiz; -yaz sıcağının yapış yapış ve hatta boncuk boncuk terleten buhranını neredeyse karlı bir kış gecesinde bile hissettiren oyunculukları destekleyen- alkışlamamak tuhaf kaçar her şeyden evvel.
Filmin oyunculuk karnesi için başlardaki Yavuz Bingöl tedirginliği yerini dengeli ve usturuplu oyunculuğu sayesinde seyri hoş bir atmosfere bıraktı. Keza ilk kez oyunculuk denemesini Nuri Bilge Ceylan gibi bir yönetmende tecrübe eden genç oyuncu Ercan Kesal da oldukça başarılıydı. Filmin oyunculuk anlamında 1–0 önde başlayan kadın başrolü Hatice Aslan ise olanca doğallığına rağmen afalladığı ve dengesinin kaçtığı birkaç kare ile hafiften geride bitirmiş maratonu.
Filmin belki de ana ekseninde yer alan fakirlik olgusunun ele alınış biçimi yeni bir vurguda olmasa da tekdüze sayılabilecek kurgusu içerisinde oldukça başarılı yedirilmiş. Filmin bir anlamda resmi cep telefonu melodisi sayılabilecek ve zaman zaman metaforlaşan Yıldız Tilbe şarkısını filmin içerisinde duyduğunuzda ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak aslında.
Yönetmen ve filmleri ile ilgili neredeyse geçen her cümle içerisinde “Uzak” filmini anmak ve karşılaştırmalara maruz bırakmak bir nebze banal olsa da sanırım ben de kullanmadan geçemeyeceğim. Ülkemiz için kimilerince kült olarak kabul edilen ve oldukça başarılı ve şaşalı bir fenomen haline gelmiş Uzak hayranlarının bu filmi de beğeneceğini düşünüyorum. Fakat yönetmenin kendini ve sinemasını ifade ediş biçiminde bir değişim bekleyenler için filmimiz hafiften yerinde sayıyor görünebilir. Aldırmayın… Şahsen yeni dönem içerisinde takip edilmeye ve ciddiye alınmaya değer verecek ürünler sunmuş/sunan Nuri Bilge Ceylan’ın bir sonraki filmini de gayet yoğun bir sinema açlığı içerisinde bekliyor olacağım.Son olarak filmin görece kusurları karşısında üç maymun oynama hakkını kullanıyor, iyi seyirler diliyorum.
2 yorum:
gerçekten çok sevdiğim filmlerden, türk sinemasının böyle yapımlara ihtiyacı var
kadın giyim, elbise, abiye, kıyafet, tunik, tesettür giyim,bayan giyim,etek,elbise,moda,marka,trend,
viskon,vizon,
Yorum Gönder