23 Haziran 2008 Pazartesi

(John Carpenter's) Escape From New York



Hazır Metal Gear Solid 4, PS3'e gelmişken, dedim Kojima'nın favori filmlerinden ve oyunun en büyük esin kaynağı olan Escape from New York'u bir kez daha izleyeyim.


1981'de John Carpenter'ın ve Nick Castle'ın yazdığı, J.C.'ın yönettiği bu kült film şüphesiz hala popülerliğini koruyor. Örneğin bu sayfada da görebileceğiniz Doomsday, bu filmden bir hayli esinlenmiştir ve Neil amca da zaten bunu ifade etmiştir (Mad Max de bir diğer esin kaynağıdır).


Filmimiz 1998'de geçmektedir. NY'ta suç oranı %400 artmış ve sokaklara artık kaos hakim olmuştur. Bunun üzerine NY duvarlarla bir hapishaneye dönüştürülmüştür. Eğer bir kez içeri girerseniz, bir daha dışarı çıkamazsınızdır. Ama bu kural Amerikan başkanının bir saldırı sonucu NY'a düşmesiyle bozulacaktır çünkü başkanı kurtarmak için, ömür boyu hüküm giyen Snake Plissken görevlendirelecektir. Zaman dolmadan başkanı sapa sağ geri götürebilirse Snake, özgür kalacaktır (Snake'i 1996 yapımı Escape from L.A.'de tekrar göreceğiz)... Snake şehre girdikten sonra filmin harikuladeliği ortaya çıkmaktadır.

The Warriors'ı andıran talan edilmiş sokaklar, suçun sıradanlaşması, halkın fukara yaşaması, yavaş yavaş yayılan çürüme ve hayatta kalma mücadelesi, filmin her karesine çok iyi yansımış. 80'ler aksiyon filmlerini sevenler az çok neler demek istedim anlamıştır sanırım.

Özellikle Plissken'i canlandıran Kurt Russell, filmin ikinci yarısı döktürüyor. Tam bir piç diyebileceğimiz türde bir karakteri canlandıryor ve anti-karhraman etiketini sonuna kadar taşıyor. Hayatta kalmak, çıkarlarını korumak için yapmayacağı şey yok.

Şu sıralarda da filmin RE-make'i söz konusu. Tabii ki filmin başında kimler olacak, kimler oynayacak; bunlar çok önemli ama The Fog olsun, Halloween olsun, bunların re-make'lerinin durumu ortada. O yüzden bu filmin tekrar çekilmemesi taraftarıyım.

Filmi de tüm J. Carpenter hayal gücünü sevenlere, MGS hayranlarına ve New Yorklu'lara (ne alakaa?) öneririm... 7.4/10



Download Link (alıntıdır):
Escape.From.New.York.1981.WS.DVDRip.XviD.iNT-EwDp



1 yorum:

Adsız dedi ki...

carpenter hastası ancak aksiyon filmlerinden hoşlanmayan bir şahıs olaraktan, bu filme hep mesafeli durmuşumdur (bir ara migros'da 3 ytl civarında satılıyordu dvd'si). izlemediğim filmlerin yorumlarını okumaktan şiddetle kaçınırım; meraktan şöyle 1-2 sn bakıp kapattım, ancak o kadarından bile izlemeye değecek bir film olduğu mesajını aldım. tenk yu :)