29 Ocak 2009 Perşembe

Doubt

Pulitzer ödülü John Patrick Shanley tarafından yine aynı isimle bir tiyatro oyunu olarak yazılmış bir uyarlama ile karşı karşıyayız. Filmin güçlü oyuncu kadrosunda Meryl Streep ve Philip Seymour Hoffman ve Amy Adams arzı endamdalar. Her ikisi de hiç şüphe götürmeyecek şekilde oyunculuklarının evvela kendileri tadını çıkarmış. Oscar yolculuklarında da performansları ile aday olmalarını filmi izleyince oldukça yerinde buluyorsunuz zaten. Keza döktürmüşler… Bir de filmde ayrıca olayı yemiş bitirmiş oyuncu var ki adını anmadan olmaz. Viola Davis… Kadın resmen ağlattı beni… Oyunculukların şahaneliği karşısında etkilenmemeniz neredeyse imkânsız. Sayın Streep öyle bir döktürmüş ki izlerken nerdeyse beni bile sindirdi.!!!

Kuşkunun ne denli tehlikeli olup, insanı aslında karara ne denli yakıştıracağının filmi bu. Basit, yoğun ve ağır bir film olduğunu belirtsem de, filmi izlerken zamanın hiç de ağır geçmediğini belirtmek isterim.

Disiplin ve korkunun mutlak gücüne inanan Rahibe Aloysius Beauvier(Meryl Streep) tarafından yönetilen bir okulda Peder Flynn(Philip Seymour Hoffman), bu okulun katı kurallarını sona erdirmek için uğraşırken çarptığı şey derin kuşkulara sahip bir kadından öteye geçiyor. Filmin temasından kaynaklanan bu şüphe durumu sinefillere fazladan fazladan endorfin salgılatacak kadar iyi kotarılmış.

Filmin izlerken rahatlıkla görebileceğiniz “temsiller” o derece başarılı ki kocaman kocaman tebrikler gönderiyorum buradan. Sembolize ederken düşülen hatalar yerine, kolay kavramaya yönelik ve asıl meseleyi sorgulatan yapısı ile sıkıcılıktan uzak ve üzerine düşünmeyi çağrıştıran bir sistematik tercih edilmiş. Henüz izlememiş olanlar için bunları deşifre edecek değilim tabii ki de ama oldukça katı kurallar içinde kendince anlamlar yükleyen Meryl Streep karakateri için bu semboller oldukça iyi yerleştirilmiş.

Filmi kesinlikle görmek lazım diye düşünüyorum. Bir şekilde izleyin derim ve sonlandırmak isterim.

"bir kez şüpheye düştün mü karara vardın demektir." (othello)

Hiç yorum yok: