20 Ağustos 2008 Çarşamba

Grizzly Man

İnsanın doğadan çok ayrı bir yeri var. Doğadan gelsek de elimizde ne varsa doğadan kopmak için kullanmaktan çekinmediğimiz aşikâr. Ozon'u delmek, buzullara kafa tutmak, küresel pişmek, canlı türlerinin aritmektik horlanmasına halay çekerek sebebiyet vermek... Kısacası sırtımızı dönmekle kalmayıp, sırtını paramparça ettiğimiz bir dünya içinde dünyadır doğa.

Doğaya aşık kişiler, organizasyonlar, etkinlikler süredursun, bir de doğa delileri var. Bu doğa delileri ki hayatlarını davaları uğruna kaybetmeyi göze alan kişiler.

Size bahsedeceğim kişi, Timothy Treadwell. Sorunsuz sayılabilecek bir çocukluk, başarısız bir aktörlük kariyeri -yaşadığı en büyük hayal kırıklığını, bir dönemin ünlü tv dizisi Cheers'taki barmen rolünün seçmelerinde Woody Harrelson'a rolü kaptırması olarak anlatıyor-, alkolizm ve uyuşturucuyla harmanlanmış bir yaşam ve sonunda bir overdose ertesi yaşama tutunmak adına edindiği yeni hobisi; ayılar.

Evet, garip geliyor belki kulağa ancak overdose ertesi rehabilitasyon ve sonrasında bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Alaska'da Katmai National Park'ta kamp kurarak ayıların kış uykusu öncesi yaz sezonundaki son aylarında onları izliyor Treadwell. Bu "hava değişimi" maksadıyla yapılan ziyaret, o yılı takip eden on üç yaz sezonu boyunca sürüyor. Treadwell ilk zamanlar çekinerek izlediği ayılara karşı tarifi zor ve biraz da saplantılı bir bağ oluşturuyor yıllar boyu ve bu "hobi" ziyaretlerini hayvan hakları aktivizmine dönüştürüyor. Birleşik Devletler'de pek çok eyalette okulları ziyaret edip doğal hayat ve ayıların güvenliğiyle alakalı gönüllü konferanslar veren, Grizzly People adlı aktivist cemiyeti kuran ve zamanla ünlenerek talk show'lara katılan, Katmai National Park'a turlar düzenleyen bir doğa aşığı olarak isim yapıyor Treadwell.



Ayılarla geçirdiği on üç sezonun son beş yılında Treadwell artık ziyaretlerini kamerasıyla kaydetmeye başlar, 2003 yılındaki ziyaretiyse Katmai National Park'a son gelişi olur.

Timothy Treadwell, kampı boyunca kendisine refakat eden kız arkadaşı Amie Huguenard ile kampının son gününde bir ayı saldırısında feci şekilde can verir. Bu saldırı, kayıtlara park tarihinde ayı saldırısı sonucu yaşanan ve ölümle sonuçlanan ilk vaka olarak geçer.

Timothy Treadwell ve kız arkadaşının parçalanan cesetlerinin bir bölümü park alanında, bir bölümüyse kendilerine saldırdıktan sonra kamp alanını terketmeyen ve park korucuları tarafından öldürülen ayıların otopsisi ertesi sindirilmiş olarak bulunur.

Grizzly Man, sizi bu trajedinin merkezine, Treadwell'in konuğu olarak taşıyor. O'nun yapayalnızken, doğaya ve hayvanlara ulaşma, onları anlama ve onlarla uzlaşma çabası gerçekten de sinir sistemini harap eden bir gerçeklik senfonisi gibi akıp gidiyor. Bu trajediye, "trajedi" özelliklerini katan insanı tanımak, pek çok soru işaretiyle sizi başbaşa bırakacak. Treadwell'in ilgisinin sevgisinden ötürü oluşuna şahit olmanın yaralamayacağı yürek yok benim nazarımda.

Timothy'e ister melek, ister deli desinler...

Bu trajik ölüm ertesi, Timothy Treadwell'in ayılarla geçirdiği son beş sezonun görüntülerinden oluşan ve toplamı yüz saati geçen kayıtlar, ünlü yönetmen Werner Herzog ve Discovery Channel'ın ortaklığıyla bir belgesel haline getirildi. Bu kayıtlara Treadwell'in kişisel aşivinden çıkan görüntüler, ölümü ertesi yakınları ve park görevlileriyle hakkında yapılan röportajlar eklenip kronolojik bir günce halinde kurgulanmış.


Gerçek bir trajedinin, bir insan hayatının, bir dava ve mücadelenin delilik ve sevgi duvarlarına çarpa çarpa gayesinin yitişine tanık olmak için Grizzly Man'i ıskalamayın.



imdb link: http://www.imdb.com/title/tt0427312/
8/10

1 yorum:

Volkan dedi ki...

ne için yaşayıp nasıl ölüyoruz
nasıl yaşayıp ne için ölüyoruz...

böle kafa tiken filmlerle gelme erdem bir süre :P